Opis
Zalecenia do stosowania:
– nadaje się do zapobiegawczego i interwencyjnego stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych.
– zapewnia prawidłowy rozwój, stymuluje wzrost ich odporności na warunki stresowe.
– chroni przed negatywnymi skutkami chorób grzybowych i ataku szkodników.
– zaopatruje rośliny w azot i inne potrzebne składniki w okresie, kiedy naturalne pobieranie tych składników przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne
– szybko wyrównuje niedobory składników odżywczych
– podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne
MAKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
---|---|---|
Azot (N) | 12,00 | 14,16 |
Fosfor (P2O5) | 4,00 | 4,72 |
Potas (K2O) | 6,00 | 7,08 |
MIKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
Bor (B) | 0,011 | 0,013 |
Miedź (Cu) | 0,008 | 0,009 |
Mangan (Mn) | 0,014 | 0,017 |
Molibden (Mo) | 0,001 | 0,0012 |
Cynk (Zn) | 0,006 | 0,007 |
Rola azotu w roślinach uprawnych:
- materiał budujący białka i kwasy nukleinowe
- zapewnia prawidłowy rozwój roślin: korzeni i części nadziemnych
- ważny składnik chlorofilu, witamin, hormonów i DNA
- wpływa korzystnie na optymalną długość wegetacji: kwitnienie i plonowanie
- poprawia gospodarkę wodną w roślinach, zwiększa tolerancję na suszę
- stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników pokarmowych z gleby
Niedobory azotu powodują:
- jasnozielony kolor liści i łodyg roślin w skrajnym niedoborze przechodzący w żółte przebarwienia liści
- nieprawidłowy, zredukowany pokrój rośliny
- słabo wykształcone owoce, łuszczyny lub kłosy
- przyspieszone dojrzewanie.
- zwiększona podatność na choroby grzybowe i skutki żerowania owadów.
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba i Terminy Stosowania |
---|---|---|
Buraki Cukrowe | 5 | 3 zabiegi: Faza 3-4 liści (BBCH 13-14) i dwa zabiegi w dwutygodniowym odstępie czasu podczas zakrywania międzyrzędzi (BBCH 31-39) |
Drzewa Owocowe | 5 | 2 zabiegi: Faza rozwoju liści (BBCH 15-19) oraz w okresie intensywnego wzrostu |
Kukurydza | 5 | 1-2 zabiegi: Faza 4 liści (BBCH 14) i dwa tygodnie po pierwszym zabiegu |
Rzepak | 5 | 3 zabiegi: Jeden zabieg jesienią w fazie 3 liści (BBCH13), dwa zabiegi wiosną po wznowieniu wegetacji oraz podczas rozwoju pąków kwiatowych (BBCH 30-59) |
Rośliny Ozdobne | 0.2-0.3% | 1 zabieg: Zastosować dolistnie oraz do podłoża podczas produkcji rozsady |
Truskawki | 5 | 4 zabiegi: Trzy zabiegi od początku wegetacji do zbiorów oraz jeden po zbiorach |
Warzywa Gruntowe | 5 | 2-3 zabiegi: Od fazy drugiego liścia lub 2 tygodnie po wysadzeniu) do zbiorów, w odstępach co 8-10 dni |
Warzywa Pod Osłonami | 0.2-0.3% | 2-3 zabiegi: Od fazy drugiego liścia lub 2 tygodnie po wysadzeniu) do zbiorów w odstępach co 8-10 dni |
Zboża | 5 | 3-4 zabiegi: Jeden zabieg jesienią od fazy 3 liścia (BBCH 13); 2-3 zabiegi wiosną po ruszeniu wegetacji do końca fazy kłoszenia, w odstępach co 10-14 dni |
Ziemniaki | 5 | 2-3 zabiegi: pierwszy w fazie formowania pędów (BBCH 09 -11)kolejne w odstępach co 10-14 dni |
Fertygacja – nie przekraczać stężenia 0,3%