Żelazo, to jeden ze składników pokarmowych najintensywniej pobierany przez rośliny. Na niedobór tego składnika szczególnie wrażliwe są uprawy warzyw, malin i roślin ogrodowych. W przypadku braku żelaza rośliny nie mogą się optymalnie rozwijać, zaburzona zostaje fotosynteza. Rośliny stają się podatne na choroby i negatywne skutki suszy czy ekstremalnych temperatur. Nalistny zabieg z zastosowaniem nawozu żelazowego można połączyć z użyciem biostymulatora aminokwasowego.
VitaFer Fe Complex Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczenia żelaza. Zalecany do upraw o wysokim zapotrzebowaniu na żelazo: ziemniaki, buraki cukrowe, maliny, winogrona, warzywa i rośliny ozdobne. Chroni przed chlorozą spowodowaną rozpadem chlorofilu i aktywnie stymuluje wzrost roślin, wspomaga rozwój owoców i nasion.
Skład: 3% Fe skompleksowane czynnikiem organicznym kwasem heptaglukonowym.
VITAFER Green ®Biostymulator zawierający L- aminokwasy roślinne z optymalną zawartością makro i mikroskładników do niwelowania niekorzystnego wpływu skutków stresu abiotycznego i biotycznego. L-aminokwasy są prekursorem substancji wzrostowych. Są nośnikiem składników pokarmowych zawartych w nawozach dolistnych i często służą jako naturalny adiuwant.
Skład: 2,66% N + 0,22% B + 0,22% Cu + 1,43% Fe + 0,55% Mn + 0,022% Mo + 0,55% Zn + naturalne bioregulatory roślinne + aminokwasy i witaminy + EPIN
Dawki:
Warzywa: VitaFer Fe Complex 1-3l/ha + VitaFer Green 1-2 l/ha
Sady i jagodniki: VitaFer Fe Complex 2-4l/ha + VitaFer Green 1-2l/ha
VitaFer Green jako dodatek do cieczy roboczej z fungicydami, nawozami dolistnymi i insektycydami dawka 0,5 – 1l/ha.