Opis
Zalecenia do stosowania:
– do zapobiegawczego i interwencyjnego stosowania w przypadku wystąpienia deficytu żelaza w uprawach szczególnie wrażliwych na niedobory żelaza: kukurydza, pszenica, len, lucerna, jagodniki, sady, szkółki, warzywa i rośliny ozdobne, pomidory, ogórki, fasola i bób
– na glebach z wysokim pH powyżej 6,5, na glebach zasobnych w wapń i fosforany
– w celu poprawienia odporności roślin na warunki stresów abiotycznych i biotycznych, w szczególności suszę, intensywne promieniowanie UV, negatywne skutki oddziaływania chorób grzybowych i presji szkodników.
– w celu poprawienia parametrów jakościowych i ilościowych plonu głównego
– w celu poprawienia gospodarki wodnej roślin i zwiększenia odporności na warunki suszowe i nadmierne promieniowanie UV
– w celu stymulacji prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenia absorpcji składników pokarmowych i wody z gleby.
MIKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
---|---|---|
Żelazo (Fe) | 5,00 | 6,05 |
Rola żelaza w roślinach uprawnych:
- Optymalizuje przebieg procesu fotosyntezy, syntezy chlorofilu, syntezy lignin, metabolizmu nukleotydów i oddychania komórkowegoWpływa na prawidłowy wzrost i rozwój roślin , stymuluje kwitnienie i owocowaniePoprawia sprawność gospodarki azotowej poprzez wiązanie wolnego azotu i redukcję azotanów i wpływa stymulująco produkcję białekBierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowychPoprawia funkcjonowanie symbiozy roślin z bakteriami zdolnymi do wiązania azotu atmosferycznego
Niedobory żelaza powodują:
- deformacja korzeni wskutek zmian kształtu komórek miękiszowych
- chloroza liści wierzchołkowych, zamieranie pędów i gałęzi w uprawach sadowniczych i szkółkarskich
- wzrost roślin zostaje zahamowany, dotknięte niedoborem rośliny wykazują zmniejszoną żywotność i obniżoną zdolność do wytwarzania kwiatów i owoców
- pogorszenie właściwości przechowalniczych oraz pogorszenie parametrów jakościowych plonu
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba Zabiegów i Terminy Stosowania |
---|---|---|
Sady | 1,0-2,5 | 1 do 2 zabiegów, 1 zabieg w fazie mysiego ucha, 2 zabieg początek opadania owoców lub po przekwitnięciu |
Jagodowe | 1,0-2,5 | 1 zabieg pękanie pąków, początek rozwoju liści, 2 zabieg 50% wytworzonych owoców |
Truskawka | 0,75-2,0 | 3 -4 zabiegi od początku wegetacji do początku kwitnienia co 10-14 dni, 1 zabieg po zbiorach owoców |
Warzywa | 0,75-2,0 | 3-4 zabiegi od fazy 4 liścia, w okresie intensywnego wzrostu co 10-14 dni |
Ziemniaki | 0,75-2,0 | 3-4 zabiegi od fazy zawiązywania bulw do początku zasuszania łętów co 10-14 dni |
Rośliny ozdobne | 0,75-2,0 | 2 – 4 zabiegi od fazy 4-6 liścia, w okresie intensywnego wzrostu co 10-14 dni |
Uprawy polowe | 0,75-2,0 | 2 – 3 zabiegi wiosną w okresie intensywnego wzrostu co 10-14 dni |
Fertygacja: 0,25% roztwór wodny (2,5L /1000L wody)