VitaFer Fe Complex

Innowacyjny jednoskładnikowy nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania żelaza. Fe (żelazo) zostało w 100% schelatowane czynnikiem organicznym (kwas heptaglukonowy), co znacząco zwiększa przyswajalność składnika pokarmowego.

 

Gęstość 1,21 kg/l 

pH 2,0 – 3,0 

Opakowania:  

  • butelka 1L 
  • kanistry 5L, 10L, 20L 
  • beczka 200L 
  • paletopojemnik 1000L 

Opis

Zalecenia do stosowania:

– do zapobiegawczego i interwencyjnego stosowania w przypadku wystąpienia deficytu żelaza w uprawach szczególnie wrażliwych na niedobory żelaza: kukurydza, pszenica, len, lucerna, jagodniki, sady, szkółki, warzywa i rośliny ozdobne, pomidory, ogórki, fasola i bób

– na glebach z wysokim pH powyżej 6,5, na glebach zasobnych w wapń i fosforany

– w celu poprawienia odporności roślin na warunki stresów abiotycznych i biotycznych, w szczególności suszę, intensywne promieniowanie UV, negatywne skutki oddziaływania chorób grzybowych i presji szkodników.

– w celu poprawienia parametrów jakościowych i ilościowych plonu głównego

– w celu poprawienia gospodarki wodnej roślin i zwiększenia odporności na warunki suszowe i nadmierne promieniowanie UV

– w celu stymulacji prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego  i zwiększenia absorpcji składników pokarmowych i wody z gleby.

Rola żelaza w roślinach uprawnych:

  • Optymalizuje przebieg procesu fotosyntezy, syntezy chlorofilu, syntezy lignin, metabolizmu nukleotydów i oddychania komórkowegoWpływa na prawidłowy wzrost i rozwój roślin , stymuluje kwitnienie i owocowaniePoprawia sprawność gospodarki azotowej poprzez wiązanie  wolnego azotu i redukcję azotanów i wpływa stymulująco produkcję białekBierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowychPoprawia funkcjonowanie symbiozy roślin z bakteriami zdolnymi do wiązania azotu atmosferycznego

Niedobory żelaza powodują:

  • deformacja korzeni wskutek zmian kształtu komórek miękiszowych
  • chloroza liści wierzchołkowych, zamieranie pędów i gałęzi w uprawach sadowniczych i szkółkarskich
  • wzrost roślin zostaje zahamowany, dotknięte niedoborem rośliny wykazują zmniejszoną żywotność i obniżoną zdolność do wytwarzania kwiatów i owoców
  • pogorszenie właściwości przechowalniczych oraz pogorszenie parametrów jakościowych plonu 

Dawki i terminy stosowania:

Fertygacja: 0,25% roztwór wodny (2,5L /1000L wody)