Opis
Zalecenia do stosowania:
– do zapobiegawczego i interwencyjnego stosowania w przypadku wystąpienia deficytu żelaza
– w uprawach szczególnie wrażliwych na niedobory żelaza: uprawy jagodowe, sadownicze, warzywa
– w celu poprawienia odporności roślin na warunki stresowe: suszę, skutki chorób grzybowych i presji szkodników
– w celu poprawienia wysokości i jakości plonu i parametrów przechowalniczych
– w celu zwiększenia przeżywalności roślin po zimowaniu
– w celu poprawienia gospodarki wodnej roślin i zwiększenia odporności na warunki suszowe
– w celu stymulacji prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie absorpcji składników pokarmowych z gleby
MAKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
---|---|---|
Azot (N) | 5,00 | 7,00 |
Potas (K2O) | 4,00 | 5,60 |
Siarka (SO3) | 15,30 | 21,42 |
MIKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
Żelazo (Fe) | 11,000 | 15,400 |
Rola żelaza w roślinach uprawnych:
- wpływa na przebieg procesów fotosyntezy i oddychania komórkowego poprzez uczestniczenie w transporcie elektronów
- wpływa na zwiększenie syntezy chlorofilu, karotenu i ksantofilu (prawidłowa masa roślin i duża jakość odżywcza)
- poprawia sprawność gospodarki azotowej i produkcję białek
- bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych
Niedobory żelaza powodują:
- Ograniczają kwitnienie drzew i krzewów owocowych
- W uprawach sadowniczych prowadzą do chlorozy liści wierzchołkowych i następnie do zamierania gałęzi i pędów
- Kumulację niebiałkowych związków azotu
- Pogorszenie zdolności przechowalniczych owoców i warzyw
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba zabiegów i Terminy Stosowania |
---|---|---|
Drzewa Owocowe | 1,5 | 3-4 zabiegi: po opadnięciu płatków (BBCH 71), powtarzać kilka razy co 4 tygodnie |
Truskawki | 0,25%* | 6-7 zabiegów: sadzonki- zanurzyć korzenie i środek liści na 15-20 min, Jesień: rozpylić po zbiorze – koniec września, |
Dolistnie: 3-4 zabiegi, na początku wegetacji do fazy przed kwitnieniem (BBCH 51-57), powtarzać 2-3 razy aż owoce zaczną nabierać kolorów | ||
Fertygacja: 1 zabieg do momentu nabierania kolorów (BBCH 75-79) | ||
Warzywa | 1,5-2,0 | 3-4 zabiegi: po wykształceniu 3-4 liści (BBCH 13-14), co 10-12 dni |
Winorośl | 1,5 | 2-3 zabiegi: przed kwitnieniem (BBCH 53), aż do ukształtowania pełnych gron (BBCH 79), w odstępach 12-14 dni |
Ziemniaki | 1,5-2,0 | 3-4 zabiegi: stosować od fazy zawiązywania bulw do chwili początku zasuszenia łętów (BBCH 40-97), co 10-14 dni |
*roztwór wodny