Opis
Zalecenia do stosowania:
– w celu uzupełnienia niedoborów wapnia w roślinach interwencyjnie lub zapobiegawczo, zwłaszcza w okresie, kiedy jego naturalne pobieranie przez system korzeniowy jest zakłócone
– w celu poprawienia ilości i jakości plonu oraz właściwości przechowalniczych – lepszy smak, większa jędrność owoców, lepsze wybarwienie
– w celu wzmocnienia struktury liści i łodyg
jako preparat wspomagający rozwój roślin na glebach zakwaszonych
– w celu zapewnienia ochrony przed chorobą suchej zgnilizny wierzchołkowej , która jest spowodowana deficytem wapnia w roślinach
– w celu stymulacji rozwoju systemu korzeniowego zwiększając pobieranie składników pokarmowych z gleby. Także jako preparat wspomagający walkę z kiłą kapusty.
MAKROELEMENTY | % wagowe | % obj. |
---|---|---|
Azot (N) | 0,50 | 0,67 |
Wapń (CaO) | 15,00 | 20,25 |
MIKROELEMENTY | % wagowe | % obj. |
Mangan (Mn) | 0,500 | 0,670 |
Cynk (Zn) | 0,500 | 0,670 |
Rola wapnia w roślinach uprawnych:
- reguluje aktywność enzymów w procesach metabolicznych roślin (wzrost, rozwój, plonowanie)
- łagodzi skutki stresów biotycznych i abiotycznych roślin
- ma duży wpływ na budowę i podział komórek roślin
- zwiększa odporność roślin na uszkodzenia mechaniczne oraz spowodowane przez choroby i szkodniki
- wspiera właściwe ukorzenienie się roślin i wpływa na pobieranie odpowiednich ilości wody i składników pokarmowych z gleby.
Niedobory wapnia powodują:
- Szkliste plamy na młodych liściach, owocach i kwiatach
- Nekrozy na krawędziach liści
- Karłowatość kwiatów
- Suchą zgniliznę wierzchołkową roślin
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba Zabiegów i Terminy Stosowania |
---|---|---|
Drzewa Ziarnkowe | 3-5 | 2-3 zabiegi: w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69 – 89) aż do 1-2 tygodni przed zbiorem. Opryski wykonywać w odstępach co 10-12 dni. Większą liczbę oprysków wykonać w przypadku wysokiej podatności odmiany na gorzką plamistość podskórną lub też w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia tej choroby fizjologicznej |
Drzewa Pestkowe | 3-5 | 2-3 zabiegi: od początku zawiązywania owoców (BBCH 69), w odstępach co 10-14 dni |
Truskawka | 3-5 | 2-3 zabiegi: od początku zawiązywania owoców (BBCH 69), w odstępach co 10-14 dni |
Pomidory, Papryka, Ogórki | 4-5 | 2-3 zabiegi od zawiązywania owoców (BBCH 51 – 69), w odstępach co 14 dni |
Kapusta | 4-5 | 2-3 zabiegi: od początku zawiązywania główek (BBCH 19 -41) do 10 -14 dni |
Sałata, Cykoria | 4-5 | 2-3 zabiegi: od drugiego tygodnia po wysadzeniu rozsady (BBCH 41 -45), co 10 -14 dni |
Uwaga: w przypadku oprysków roślin sadowniczych używać 500-750 l/ha wody wsadach oraz 400-600 l/ha na plantacji truskawki.
Polecane ilości wody w opryskach dla roślin warzywnych wynoszą: 400-600 l/ha