Opis
Zalecenia do stosowania:
– w celu poprawienia odporności na oddziaływanie patogenów chorobotwórczych i szkodników
– jako preparat zapobiegający niekorzystnym skutkom suszy: zapobiega wyparowywaniu wody z rośliny
– w celu poprawienia jakości plonu i polepszenia właściwości przechowalniczych
– prewencyjne podanie krzemu wpływa na poprawę systemu immunologicznego roślin
– zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z roślin
– zwiększa mrozoodporność i tolerancję na stresy fizjologiczne
– stymuluje rozwój systemu korzeniowego i korzystnie wpływa na wzrost absorpcji składników pokarmowych z gleby
SKŁADNIK | % wag. | % obj. |
---|---|---|
Krzem (SiO2) | 20,00 | 25,60 |
Azot (NH2) | 3,00 | 3,84 |
Potas (K2O) | 12,00 | 15,36 |
Rola krzemu w roślinach uprawnych:
- oprawia tolerancję roślin na suszę wywołując w nich zmiany fizyczne, biochemiczne i biologiczne: sztywniejszy pokrój liści, zwiększona sztywność łodyg, poprawione parametry przebiegu fotosyntezy
- poprawia tolerancję roślin na niskie temperatury – zwłaszcza kukurydzy i buraka cukrowego
- zmniejsza porażenie roślin przez choroby grzybowe poprzez umocnienie ścian komórkowych liści i łodyg. Szczególnie korzystne efekty są widoczne w przypadku porażenia roślin uprawnych przez mączniaki, chwościka buraka oraz w ziemniaku w przypadku porażenia roślin przez zarazę ziemniaka.
- ogranicza żerowanie szkodników gryzących i gryząco-ssących poprzez indukowanie obrony biochemicznej oraz mechanicznej
- wpływa na zwiększenie polaryzacji cukru w burakach cukrowych oraz na polepszenie smaku i jakości owoców
- stymuluje absorpcję fosforu
- reguluje pobieranie składników pokarmowych
Niedobory krzemu powodują:
- Zwiększoną podatność na substancje toksyczne, choroby i szkodniki
- Podatność na urazy mechaniczne, łamliwość
- Zmniejszoną biomasę rośliny uprawnej
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba i Terminy Zabiegów |
---|---|---|
Kukurydza | 0,5-1 | 1 zabieg faza 4-8 liści (BBCH 16-19) |
Rośliny Strączkowe | 0,5-1 | 1 zabieg podczas fazy rozwoju liści i pędów (BBCH 21 – 35) |
Rzepak | 0,5-1 | 2 zabiegi, pierwszy jesienią: faza 4-8 liści (BBCH 20 – 25), drugi – wiosną: po ruszeniu wegetacji (BBCH 30- 35) |
Uprawy Sadownicze | 0,5-1 | 2 zabiegi: pierwszy – podczas fazy zielonego pąka, drugi – podczas fazy rozwoju owoców |
Warzywa | 0,5-1 | 1 zabieg – podczas fazy intensywnego wzrostu |
Zboża Jare | 0,5-1 | 1 zabieg – podczas wiosennej fazy krzewienia (BBCH 14- 25) |
Zboża Ozime | 0,5-1 | 3 zabiegi: pierwszy jesienią: faza 3-6 liści (BBCH 14- 25), drugi wiosną: podczas fazy krzewienia (BBCH 25 – 30), trzeci podczas fazy strzelania w źdźbło (BBCH 51) |