Opis
Zalecenia do stosowania:
– w celu szybkiego uzupełnienia niedoborów składników pokarmowych, szczególnie w okresie, kiedy naturalne pobieranie go przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne
– w celu stymulacji rozwoju systemu korzeniowego i biomasy nadziemnej
– w celu zwiększenia odporności na suszę poprzez zapewnienie prawidłowej gospodarki wodnej w roślinie
– w celu zwiększenia odporności na choroby (np. zaraza ziemniaka)
– w celu zapewnienia prawidłowego formowania pąków kwiatowych, kwitnienia i owocowania
– w celu zwiększenia ilości i jakości plonu, poprawy właściwości przechowalniczej m.in. warzyw i owoców
MAKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
---|---|---|
Azot (N) | 5,00 | 6,25 |
Fosfor (P2O5) | 8,00 | 10,00 |
Potas (K2O) | 12,00 | 15,00 |
MIKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
Bor (B) | 0,011 | 0,014 |
Miedź (Cu) | 0,008 | 0,010 |
Mangan (Mn) | 0,013 | 0,016 |
Molibden (Mo) | 0,001 | 0,0012 |
Cynk (Zn) | 0,006 | 0,007 |
Rola potasu w roślinach uprawnych:
- odpowiada za wielkość i jakość plonu
- uczestniczy w regulacji pobierania azotu
- odpowiada za gospodarkę wodną roślin
- uczestniczy w budowaniu odporności na warunki suszowe
- sprzyja rozwojowi systemu korzeniowego i pobieraniu innych składników pokarmowych z gleby
- zwiększają mrozoodporność roślin
- bierze udział w powstawaniu skrobi i cukrów
Niedobory potasu powodują:
- brak możliwości obronienia się przed stresem wywołanym suszą: rośliny tracą turgor i zaczynają więdnąć
- żółknięcie liści postępujące od krawędzi. Z czasem liście więdną, brunatnieją, obumierają
- rośliny są mniejsze, mają krótszą i bardziej wiotką łodygę
- opóźnione kwitnienie, kwiaty są wyraźnie mniejsze
- ograniczone zawiązywanie kolb i kłosów, słabe nalewanie ziarniaków
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba Zabiegów i Terminy Stosowania |
---|---|---|
Buraki Cukrowe | 5 | 2 zabiegi: Od fazy 4-6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39) w odstępach 12-14 dni |
Drzewa i Krzewy Owocowe | 5 | 2-3 zabiegi: Od fazy zielonego pąka do końca wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 59-81) |
Truskawki | 5 | 3 zabiegi: Od fazy formowania białych pąków (BBCH 57-67) |
Warzywa Gruntowe | 5 | 3 zabiegi: Od 2 tygodnia po wschodach/wysadzeniu co 12-14 dni |
Warzywa Pod Osłonami | 0.2-0.5% | 3 zabiegi: Dolistnie lub doglebowo, 2-3 tygodnie po wysadzeniu co 10-12 dni |
Zboża Ozime | 5 | 2 zabiegi: Od fazy strzelania w źdźbło do grubienia pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 31-51) |
Ziemniaki | 5 | 4 zabiegi: Od fazy formowania pędów do osiągnięcia 40% masy końcowej bulw (BBCH 35-73), w odstępach 12-14 dni |
Fertygacja – stężenie do 0,3%