Skip to main content

Obserwując uprawy rzepaku w ostatnim sezonie wegetacyjnym można zauważyć, że na licznych plantacjach tej rośliny występowała licznie  werticilioza rzepaku. Jest to choroba ograniczająca wysokość plonowania. Grzybnia patogena przerasta wiązki przewodzące i utrudnia transport wody i składników mineralnych z gleby.  Zwiększony udział rzepaku w zmianowaniach, susza i uproszczona agrotechnika sprzyjają Vertcillium longisporum – sprawcy werticilozy. Mikroskleroty mogą przetrwać w glebie nawet kilka lat. Infekcja następuje poprzez uszkodzone włośniki przy udziale szkodników glebowych. Warto jesienią do zabiegów fungicydowych zastosować nawozy dolistne z miedzią skompleksowaną kwasem heptaglukonowym. Taka mieszanina w dużym stopniu ograniczy wzrost patogena. Firma VitaFer Sp.z o.o. ma w swoim portfolio dwa produkty, które można wykorzystać w walce z werticiliozą:

VITAFER Cu ® mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania miedzi skompleksowanej kwasem heptaglukonowym. Zwiększa odporność roślin na choroby grzybowe i bakteryjne. Wspomaga prawidłowy rozwój  systemu korzeniowego.

Skład: 20,25% N + 6,75% Cu

Dawki i terminy stosowania:

Rzepak ozimy: 1 zabieg w dawce 1,5 – 2l/ha  w fazie 6-8 liści. Nie później niż trzy tygodnie przed spoczynkiem zimowym.

Zboża ozime: 1 zabieg w dawce 1,5 – 2l/ha od fazy 4 liścia. Nie później niż trzy tygodnie przed spoczynkiem zimowym.

Sady i jagodniki: 1 zabieg w dawce 1 – 1,5l/ha po zbiorach owoców.

VitaExpert Booster ® Biostymulator z mieszanką aminokwasów, kwasów humusowych, miedzią skompleksowanej kwasem heptaglukonowym i tritlenkiem siarki.  Idealny produkt do mieszanin fungicydowych: zawartość aminokwasów i kwasów humusowych poprawia właściwości cieczy roboczej i znacząco zwiększa skuteczność zastosowanych fungicydów i nawozów dolistnych. Miedź w postaci chelatu organicznego błyskawicznie dostarcza składnik pokarmowy roślinom niwelując wszelkie niedobory tego składnika.

Skład: 3% N + 3,75% Cu + 4,75% SO₃

Dawki i terminy stosowania:

Rzepak ozimy: 1 zabieg w dawce 1 – 3l/ha  w fazie 6-8 liści. Nie później niż trzy tygodnie przed spoczynkiem zimowym.

Zboża ozime: 1 zabieg w dawce 1 – 3l/ha od fazy 4 liścia. Nie później niż trzy tygodnie przed spoczynkiem zimowym.

Sady i jagodniki: 1 zabieg w dawce 2 – 3 l/ha po zbiorach owoców.