Skip to main content

Wapń to pierwiastek odpowiedzialny za jakość owoców. Jest odpowiedzialny za jędrność i trwałość owoców – tworzy bowiem kompleksy z pektynami i celulozą stabilizując i wzmacniając ściany komórkowe. Wysoka zawartość wapnia w owocach sprawia, że lepiej się przechowują i są mniej podatne na wystąpienie chorób przechowalniczych.

VitaFer ® Extra Ca mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia, azotu i magnezu. Chroni rośliny przed wystąpieniem deficytu wapnia. Brak tego składnika pokarmowego znacząco obniża odporność roślin na stres. Wpływa na poprawienie jakości handlowej plonu (lepszy smak, ładniejsze wybarwienie owoców, większa jędrność). Poprawia właściwości przechowalnicze. Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników pokarmowych z gleby

Skład: 14% N + 2,80% MgO + 21% CaO + mikroelementy + EPIN + adiuwanty.

UWAGA: nawóz nie może być mieszany z nawozami fosforanowymi.

Dawki i terminy stosowania:

Brzoskwinie: 3- 4 zabiegi w dawce 3-6 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców

Drzewa pestkowe: 3-4 zabiegi w dawce 3-6 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców

Drzewa ziarnkowe: 2-4 zabiegi w dawce 2-5 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców

Warzywa polowe: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha podczas całej wegetacji

Pomidory, papryka, ogórki: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha od okresu zawiązywania owoców. Fertygacja pod osłonami 0,2%.

Sałata, cykoria: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha po 14-21 dniach od wysadzenia roślin

Truskawki: 2-3 zabiegi w dawce 3-6 l/ha od zawiązywania owoców. Fertygacja max. 3,1%.

Warzywa kapustne: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha od początku zawiązywania główek.