Wapń to pierwiastek odpowiedzialny za jakość owoców. Jest odpowiedzialny za jędrność i trwałość owoców – tworzy bowiem kompleksy z pektynami i celulozą stabilizując i wzmacniając ściany komórkowe. Wysoka zawartość wapnia w owocach sprawia, że lepiej się przechowują i są mniej podatne na wystąpienie chorób przechowalniczych.
VitaFer ® Extra Ca mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia, azotu i magnezu. Chroni rośliny przed wystąpieniem deficytu wapnia. Brak tego składnika pokarmowego znacząco obniża odporność roślin na stres. Wpływa na poprawienie jakości handlowej plonu (lepszy smak, ładniejsze wybarwienie owoców, większa jędrność). Poprawia właściwości przechowalnicze. Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników pokarmowych z gleby
Skład: 14% N + 2,80% MgO + 21% CaO + mikroelementy + EPIN + adiuwanty.
UWAGA: nawóz nie może być mieszany z nawozami fosforanowymi.
Dawki i terminy stosowania:
Brzoskwinie: 3- 4 zabiegi w dawce 3-6 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców
Drzewa pestkowe: 3-4 zabiegi w dawce 3-6 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców
Drzewa ziarnkowe: 2-4 zabiegi w dawce 2-5 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców
Warzywa polowe: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha podczas całej wegetacji
Pomidory, papryka, ogórki: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha od okresu zawiązywania owoców. Fertygacja pod osłonami 0,2%.
Sałata, cykoria: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha po 14-21 dniach od wysadzenia roślin
Truskawki: 2-3 zabiegi w dawce 3-6 l/ha od zawiązywania owoców. Fertygacja max. 3,1%.
Warzywa kapustne: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha od początku zawiązywania główek.