Opis
Funkcje produktu:
– zmniejszenie negatywnych skutków stresów abiotycznych i biotycznych
– dostarczenie miedzi w postaci chelatu organicznego jest najlepszym sposobem uzupełnienia niedoborów tego składnika, zwiększona zostaje odporność roślin na choroby grzybowe i bakteryjne
– poprawiony wzrost roślin, zwiększone plonowanie – wyższa produkcja biomasy, jakość plonu, wartości odżywcze i przechowalnicze – pogrubione ściany komórkowe w owocach i przedłużony okres przechowywania i przydatności do sprzedaży, zmniejszona skłonność do wylegania roślin
– optymalizacja procesów metabolicznych poprzez zwiększenie produkcji chlorofilu w liściach, cukrów i aminokwasów w roślinach
– zwiększone plony o świetnej jakości i wydłużonym terminie przechowywania
-obniżenie zawartości azotanów, poprawienie przebiegu procesu kwitnienia (lepsza jakość pyłku kwiatowego)
MAKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
---|---|---|
Azot organiczny (N org.) | 2,40 | 3,00 |
Węgiel organiczny (C org.) | 20,00 | 25,00 |
MIKROELEMENTY | % wag. | % obj. |
Miedź (Cu) | 3,00 | 3,75 |
Nawóz dodatkowo zawiera materię organiczną – 54 % s.m.
VitaExpert Booster:
- Skuteczny biostymulator z mieszanką aminokwasów i kwasów humusowych
- Zwiększa odporność roślin na choroby grzybowe i bakteryjne
- Poprawia wzrost roślin, zwiększa plonowanie, przedłuża okres przechowywania plonów
Biostymulacja i ochrona
Aminokwasy pochodzenia roślinnego, dzięki pełnej kompatybilności z metabolizmem nawożonych roślin, zapewniają szybki i łatwy transport składników pokarmowych wewnątrz roślin do miejsc w których jest największy deficyt danego składnika. Zwiększają wykorzystanie nawozów mineralnych, szczególnie azotowych co wpływa na obniżenie zawartości szkodliwych azotanów w warzywach i owocach. Wpływają korzystnie na dojrzewanie owoców.
Kwasy humusowe stabilizują odczyn pH i pozwalają na lepsze wykorzystanie przez rośliny składników pokarmowych i mikroelementów.
Miedź wchodzi w skład różnych enzymów i białek, aktywnie uczestniczy w procesie fotosyntezy, powstawania białek , przemianach azotowych i transporcie węglowodanów. Oddziaływuje korzystnie na gospodarkę wodną roślin. Funkcją pośrednią jest zwiększenie odporności roślin na choroby grzybowe i bakteryjne.
Dawki i terminy stosowania:
Uprawa | Dawka (l/ha) | Liczba Zabiegów i Terminy Stosowania |
---|---|---|
Zboża ozime | 1-3 | 1 zabieg jesienny od fazy 4 liścia (nie później niż 3 – 4 tygodnie przed zimową przerwą wegetacji), 2 zabiegi wiosenne: od wiosennego ruszenia wegetacji do początku kłoszenia, odstęp między zabiegami co najmniej 10 -14 dni |
Zboża jare | 1-3 | 2 zabiegi od fazy 3-4 do początku kłoszenia, odstęp między zabiegami co najmniej 10 -14 dni |
Burak cukrowy | 1-3 | 1 zabieg od fazy 4-6 liścia do 100% zwarcia międzyrzędzi |
Ziemniaki | 1-3 | 1 zabieg po kwitnieniu |
Sady i jagodniki | 2-3 | 2 zabiegi od fazy zielonego pąka oraz po zbiorach, odstęp między zabiegami co najmniej 10 -14 dni |
Warzywa | 2-3 | 2 zabiegi od fazy 4 liścia, w okresie intensywnego wzrostu, odstęp między zabiegami co najmniej 10 -14 dni |
Ilość cieczy roboczej 150-300l/ha. Fetygacja: 0,25%.
Uwaga: Nawóz nie może być mieszany z nawozami wapniowymi i siarczanem magnezu