Truskawki w uprawie gruntowej rozpoczęły kolejny sezon wegetacyjny. Widoczne są już pierwsze młode liście. W tej fazie warto zadbać o zwiększenie odporności roślin na suszę i szereg chorób grzybowych. Do najgroźniejszych chorób w uprawie truskawki należą: szara pleśń oraz Werticilioza. Choroby te mogą spowodować zmniejszenie plonu nawet o 80%. Nie należy też zapominać o patogenach z rodzaju Fusarium, które mogą powodować więdnięcie roślin, brunatnienie korzeni i korony. Tutaj straty mogą sięgać nawet 40%. Jednym ze skutecznych sposobów zwiększenia odporności truskawek na powyższe zagrożenia jest zastosowanie nawozowych produktów mikrobiologicznych. Proponowany przez naszą Firmę preparat jest dopuszczony do stosowania w integrowanej produkcji i produkcji ekologicznej. Warto też uwzględnić fakt, iż w 2025 r wprowadzono nowy element w systemie dopłat. W ramach schematu „Biologiczna Uprawa” rolnicy mogą otrzymać wsparcie w wysokości 22,47 euro na hektar za stosowanie nawozowych produktów mikrobiologicznych.
VITAFER TrichoPRO ® nawozowy preparat mikrobiologiczny, przeznaczony do zwiększania odporności roślin przed wieloma chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Zawiera zarodniki grzybów Trichoderma asperellum, viride i reesei w ilości 2 x 10⁸ CFU/gram. Preparat przeznaczony do oprysku doglebowego, nalistnego oraz zaprawiania sadzonek i cebul. Wspomaga rozwój systemu korzeniowego, zwiększa objętość i zasięg korzeni. Szczególnie polecany do upraw na glebach „zmęczonych” i w monokulturze.
Dawki i terminy stosowania:
Truskawka:
– 0,3 do 0,5 kg/ha, ilość cieczy roboczej 300 – 500l/ha, oprysk gleby przed siewem lub sadzeniem roślin – wymagane jest wymieszanie preparatu z glebą na głębokość około 15 cm.
– 0,3 do 0,5 kg/ha, ilość cieczy roboczej 300 – 500l/ha, oprysk roślin po wznowieniu wegetacji wiosennej.
– zaprawienie sadzonek: 5 g/1 l wody. Moczyć przez minimum 30 – 40 minut.
